Udeležba na Dnevu slovenskih dobaviteljev avtomobilske industrije s kitajskimi podjetij s področja avtomobilske industrije

Objavljeno: Novice, Za medije

Družba UNIOR d.d., član slovenskega avtomobilskega grozda ACS in projekta GREMO (Green Mobility), se je 8. oktobra 2024 v Ljubljani udeležila srečanja z več kot 40 vodilnih slovenskih dobaviteljev avtomobilske industrije ter predstavnikov kitajskih podjetij s tega področja. Družba UNIOR d.d. je  vodilni proizvajalec kovanih izdelkov v avtomobilski industriji in je s svojim znanjem in tehnologijo pomembno prispevala k razvoju mešane (Join Venture) kitajske firme Ningbo Unior Forging, ki je danes že primerljiva z evropskimi kovačnicami.

Dogodek, ki ga je organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kitajsko veleposlaništvo in agencija SPIRIT s podporo ACS, je bil namenjen spodbujanju tesnejšega sodelovanja med evropskimi in kitajskimi podjetji v avtomobilski industriji.

Med slovenskimi podjetji so se srečanja Dneva dobaviteljev udeležili vsi ustanovni člani misije GREMO. Med kitajskimi podjetji je izstopalo podjetje NIO, ki je velik kitajski proizvajalec električnih avtomobilov visoke kakovosti. V Evropi je prisotno že devet let, predvsem na področju raziskav in razvoja, ter je vodilno na področju tehnologij baterijskih sklopov, motorjev, t.i. cockpita in avtonomne vožnje. Prav tako je bilo prisotno podjetje JMCG, proizvajalec avtomobilov, avtobusov in lahkih tovornih vozil, ter kitajsko podjetje TAM EU, ki v Sloveniji proizvaja letališke avtobuse in manjše izletniške avtobuse.

Poleg predstavitve podjetij je dogodek poudaril potrebo po krepitvi sodelovanja med evropskimi in kitajskimi proizvajalci, saj kitajska podjetja, predvsem novi igralci na trgu,  kot so NIO, BYD, Geely, Dongfeng, Xpeng in Xiaomi, vedno bolj iščejo priložnosti za širitev na evropski trg  in možnost proizvodnje v Evropi, kar predstavlja priložnost za slovenske dobavitelje.

V okviru dogodkov je bil napovedan tudi obisk slovenske delegacije pod vodstvom ministra Matjaža Hana na Kitajskem v začetku novembra 2024. Minister bo obiskal tudi mešano Uniorjevo podjetje Ningbo Unior Forging v mestu Yuyao, kjer je Unior  prisoten že od leta 2005. Unior je kot vodilni proizvajalec kovanih izdelkov v avtomobilski industriji s svojim znanjem in tehnologijo pomembno prispeval k razvoju kitajske podružnice, ki je danes primerljiva z evropskimi kovačnicami.

Unior bo tudi v prihodnje nadaljeval s širjenjem prisotnosti in sodelovanja na trgih Kitajske, EU ter Severne Amerike, saj globalne priložnosti za sodelovanje s kitajskimi podjetji ponujajo velik potencial za rast.

»Unior je že od leta 2005 prisoten na kitajskem trgu s svojim povezanim podjetjem Ningbo Unior Forging. Naše izkušnje sodelovanja so zelo pozitivne in dajejo potencial za širitev sodelovanja tako na kitajskem, EU kot severni Ameriki. V vseh teh letih smo kot vodilni proizvajalec kovanih izdelkov za avtomobilsko industrijo vlagali sredstva predvsem pa znanje in tehnologijo v razvoj kitajskega podjetja. Tako se je iz tega sodelovanja razvilo podjetje, ki je praktično po vseh kazalnikih enakovredna evropskim kovačnicam. Ta trend, ko kitajska podjetja sodelujejo čezmejno v nasprotni smeri, kot je bilo to običajno pred dvajsetimi leti in več, se bo v prihodnjih letih zagotovo nadaljeval s pospešenim tempom.« pravi g. Branko Bračko, član uprave UNIOR d.d.